Românii Din Diaspora Ies La Vot Pe Parcursul A Trei Zile În 965 De Secții

Românii Din Diaspora Ies La Vot Pe Parcursul A Trei Zile În 965 De Secții Sursa poza: Economica.net

Românii din diaspora și-au început maratonul electoral pentru alegerea viitorului președinte, un eveniment așteptat cu interes și speranță. Votul din diaspora se întinde pe parcursul a trei zile și se desfășoară în 965 de secții.

Maratonul democratic în diaspora

Pentru românii din străinătate, votul nu reprezintă doar o datorie civică, ci și o legătură vitală cu țara natală. Procesul de votare a debutat vineri, 2 mai, la ora 7:00, urmând să continue până duminică, 4 mai, la ora 21:00, respectându-se ora locală a țărilor în care se află secțiile de votare. Excepție fac câteva state unde votarea se va încheia la ora locală 21:00 a României, datorită diferențelor de fus orar.

Distribuția secțiilor de votare

Cele mai multe secții de votare sunt situate în Italia și Malta, cu un număr total de 161 de locații, urmate de Spania cu 147 de secții, Marea Britanie având 108, iar Franța și Principatul Monaco dispun de 69 de secții. În SUA sunt amenajate 50 de secții, Belgia găzduiește 29, iar în Țările de Jos sunt deschise 23 de secții.

Comparativ cu alegerile din 2024, 29 de secții au fost relocate pentru a oferi un acces mai bun comunităților de români. Ministerul Afacerilor Externe a lucrat îndeaproape cu comunitățile românești pentru a adapta locațiile secțiilor de votare în funcție de nevoile și situațiile locale.

Provocările logistice și soluțiile adoptate

În mod inevitabil, procesul de organizare a alegerilor peste hotare necesită o coordonare logistică riguroasă. MAE a anunțat că cinci secții de votare din Franța, Marea Britanie și Spania vor funcționa pe adrese diferite între cele două tururi de scrutin din motive bine întemeiate.

De asemenea, nu vor exista secții de votare în anumite zone precum Afganistan, Rostov-pe-Don, Odesa, Sudan, Venezuela, Libia și Phenian din cauze logistice și de securitate. Însă, planurile pentru aceste zone includ soluții alternative, cum ar fi relocarea votului către orașe sau țări vecine unde este posibil.

Programul de vot și prelungirile posibile

Duminică, 4 mai, va fi o zi crucială pentru alegători. În majoritatea țărilor, urnele rămân deschise până la ora 21:00, existând opțiunea extinderii votului până la trei ore, dacă la închiderea secțiilor vor mai fi cetățeni la coadă.

Regulile de prelungire variază în funcție de regiunea geografică și de modul în care sunt respectate orele locale. De exemplu, în Algeria și Maroc, votul poate continua până la ora locală 22:59, în Portugalia până la 21:59, în timp ce în orașe din Canada și SUA votul poate fi extins până la ora locală 16:59.

Expectative și speranțe

Pentru cele 18 milioane de români care ar putea participa la aceste alegeri, votul din diaspora aduce nu doar oportunități, dar și responsabilități. Aceste alegeri sunt deosebit de importante, având în vedere că 11 candidați se luptă pentru a guverna țara în următorii cinci ani. Românii din străinătate joacă un rol esențial, având capacitatea de a influența rezultatul final prin prezența lor la urne.

Pe măsură ce acest maraton democratic se desfășoară în întreaga lume, românii din diaspora își concretează legăturile afective și civice cu patria, demonstrând că distanța nu este un obstacol pentru datoria lor democratică.


Ștefan Dima

Ștefan Dima are 33 de ani și e omul care cunoaște Iașul ca pe propriul buzunar. Absolvent de Jurnalism la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Ștefan a ales să-și construiască cariera aici, în orașul în care a copilărit și pe care îl iubește. Cu o pasiune pentru poveștile din spatele știrilor și un ochi atent pentru detalii, el aduce zilnic noutăți relevante despre viața culturală, deciziile locale și inițiativele civice din Iași. Este genul de reporter care știe să asculte, să observe și să redea realitatea cu respect și claritate. În timpul liber, îl vei găsi plimbându-se prin Copou sau descoperind cafenele noi prin oraș, mereu cu un carnet de notițe în buzunar.

Știri Generale

Știri Generale
Bolojan: Suntem singura țară din lume care-și pensionează judecătorii la 48 de ani. Acesta este un lucru care nu mai poate continua
Cancelarul german Merz susține că există un tipar al atacurilor ruse asupra Ucrainei, care urmează convorbirilor dintre Trump și Putin
Comisia Europeană acordă granturi în valoare totală de peste 852 de milioane de euro pentru construirea unor fabrici de producție a celulelor de baterii pentru mașini electrice
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea companiilor Provimi România și Vivendi Food de către grupul Carmistin
Donald Trump a semnat legea fiscală şi de cheltuieli. Tăieri de taxe şi creşteri pentru apărare
Energia electrică se scumpește din nou, după scumpirea de la 1 iulie. Cu cât crește factura
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru extinderea Magistralei 4 de metrou, între Gara de Nord și Gara Progresul
Hamas afirmă că a răspuns la propunerea de încetare a focului în Gaza într-un „spirit pozitiv”
Horoscop 5 iulie 2025. Leii trebuie să fie atenți la sănătate, iar Taurii încep să economisească pentru siguranța financiară
Iasi și Estul României Sub Avertizare Meteo Cod Galben
Impact Înfricoșător cu Trei Mașini și o Femeie Rănită Ajunsă la Spital în Saucevița