Șansa Salvării și Transformării în Atracție Turistică

Șansa Salvării și Transformării în Atracție Turistică Sursa poza: Economica.net

Viitorul mocăniței de pe Valea Bistriței a ajuns la o răscruce de drumuri, cu un potențial uriaș de a se transforma într-un magnet turistic. Această cale ferată industrială ușoară, abandonată din 2019, străbate pitorescul județ Vâlcea, conectând localitățile Mihăești, Băbeni, Frâncești, Tomșani și Costești.

Însă trecutul său glorios, când transporta lemne și pasageri de-a lungul celor aproape 50 de kilometri, este amenințat de transformarea inevitabilă în fier vechi. Când Uzina de Sodă Govora, controlată de grupul polonez Ciech SA, și-a încetat activitatea, calea ferată a fost vândută către societăți ce reciclează deșeuri, inclusiv cele feroase.

Îngrijorați de acest declin, membrii Asociației Kogayon, conduși de președintele Florin Stoican, fac un apel la autoritățile locale pentru a-și uni forțele și a găsi soluții care să convertească această infrastructură abandonată într-o atractivitate turistică. "Traseul Tomșani-Bistrița este deosebit de pitoresc și bine conservat. Ar putea fi utilizat pentru o mocăniță turistică, reînviind astfel un colț de istorie și contribuind la dezvoltarea economică a zonei," a explicat Stoican într-un interviu AGERPRES.

În speranța de a adapta linia ferată pentru transportul de pasageri, discuțiile cu specialiști în infrastructura feroviară sunt deja în desfășurare. S-a sugerat un parteneriat public-privat pentru a sprijini acest proiect ambițios. Astfel, județul ar putea evita pierderea unei resurse cu un potențial enorm pentru turism și economie.

Această mocăniță, unică în sudul Carpaților, a fost inaugurat prin decret regal la sfârșitul secolului XIX. Inițial, a legat zonele montane ale Vaideeniului de orașul Băbeni, transportând resurse și muncitorii între diversele localități de-a lungul traseului. De-a lungul anilor, schimbările politice și economice au determinat închiderea sa după cel de-al Doilea Război Mondial, și ulterior, o scurtă perioadă de renaștere în 1959, odată cu deschiderea Uzinelor Sodice Govora.

În prezent, ruta pornește de la Oltul din centrul județului și urcă până la poalele Munților Căpățânii, oferind călătoriilor ocazia de a explora obiective locale fascinante. Acestea includ Parcul Național Buila-Vânturarița, Muzeul Trovanților, numeroase biserici și mănăstiri vechi în Costești, plus lacurile de acumulare de pe Bistrița și multe altele.

Pentru a crește atenția publicului asupra acestui proiect, Asociația Kogayon a inițiat o petiție online ce a acumulat deja peste 600 de semnături, semnalând un sprijin comunitar puternic pentru revitalizarea acestei linii feroviare. "Ne dorim ca autoritățile să acționeze rapid, să își asume rolul de lideri în acest proiect și să salveze mocănița pentru generațiile viitoare," a concluzionat Stoican.

Amplasată într-un peisaj de o frumusețe naturală excepțională, ressurecția mocăniței nu doar că ar valorifica moștenirea culturală, dar ar și oferi localnicilor și turiștilor deopotrivă o experiență inedită, plină de farmec și istorie. Este o șansă pe care aceștia nu își pot permite să o rateze.

Sursa foto: Facebook.com/GeoparcOlteniaDeSubMunte


Ștefan Dima

Ștefan Dima are 33 de ani și e omul care cunoaște Iașul ca pe propriul buzunar. Absolvent de Jurnalism la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Ștefan a ales să-și construiască cariera aici, în orașul în care a copilărit și pe care îl iubește. Cu o pasiune pentru poveștile din spatele știrilor și un ochi atent pentru detalii, el aduce zilnic noutăți relevante despre viața culturală, deciziile locale și inițiativele civice din Iași. Este genul de reporter care știe să asculte, să observe și să redea realitatea cu respect și claritate. În timpul liber, îl vei găsi plimbându-se prin Copou sau descoperind cafenele noi prin oraș, mereu cu un carnet de notițe în buzunar.

Știri Generale

Știri Generale
Asociația patronală IMM România acuză Guvernul că introduce o austeritate de tip feudal prin creșterea taxelor, care va duce la migrarea capitalului. Ce soluții propun antreprenorii
Ce prevede Codul Muncii despre zilele libere plătite în caz de deces în familie?
Cine Achită Nota și Cine se Eliberează de Povară?
Cine ne va plăti pensiile? 7 din 10 tineri din România sunt captivi pe TikTok
Ciolacu iese la atac și-și apără moștenirea lăsată. „România nu este în niciun colaps economic. Austeritatea oarbă NU reduce deficitul, îl adânceşte. Scade consumul. Se taie investiții
Colliers: Sectorul construcțiilor a început 2025 cu motoarele turate, dar riscă o încetinire semnificativă în a doua parte a anului
Conducta Tuzla-Podișor, prin care gazele din Marea Neagră vor intra în rețea, a traversat Dunărea
Confederația Meridian: Măsurile de austeritate afectează puternic drepturile salariaților și au un impact limitat în rezolvarea cauzelor sistemice care au dus România în zona de deficit excesiv
Convorbirea dintre Trump și Putin s-a încheiat. Despre ce au discutat cei doi
Cristian Rizea, condamnat pentru mită de 300.000 euro, eliberat condiționat de Tribunalul Ilfov! Un verdict surprinzător și definitiv
Daniel David: Din Educație nu vor fi disponibilizați oameni și nu vor fi modificate salariile. Pentru elevi vor exista trei tipuri de burse