O Dragoste pentru Bucătăria Peruană și Amintiri Nostalgice din Peru

O Dragoste pentru Bucătăria Peruană și Amintiri Nostalgice din Peru Sursa poza: Mediafax.ro

Noul Papă Leon al XIV-lea, cunoscut anterior ca Robert Francis Prevost, își exprimă deschis afinitatea pentru bucătăria peruană, o pasiune cultivată în cei peste 20 de ani petrecuți în această țară sud-americană.

Într-un interviu acordat Canal N în 2023, înainte de a părăsi dioceza Chiclayo, Prevost a mărturisit cu nostalgie că îi vor lipsi preparate tradiționale precum ceviche, ied și seco, o tocană specifică regiunii Lambayeque. Această declarație subliniază legătura sa profundă cu cultura peruană, evidențiată și de utilizarea limbii spaniole în primul său discurs ca Papă.

Margarita Flores, o călugăriță care a colaborat cu el timp de trei luni în Chiclayo, a dezvăluit alte preferințe culinare ale Papei, menționând că acesta aprecia și orezul cu pui, precum și ají de pui, un preparat peruan pe bază de carne de pui în sos cremos. Flores a adăugat că bucătăreasa sa, doamna Castillo, era încântată să-i pregătească diverse feluri de mâncare, iar el le aprecia pe toate.

Legătura Papei cu Peru a început în 1988, când a fost trimis în misiune la Trujillo. Pe parcursul celor 21 de ani petrecuți în această țară, Prevost a ocupat diverse funcții religioase, inclusiv cea de vicar judiciar în arhiepiscopia de Trujillo și profesor de drept canonic. Activitatea sa pastorală s-a extins și în zonele defavorizate ale orașului, unde a administrat mai multe parohii între 1988 și 1999.

În 2014, a fost numit episcop de Chiclayo, iar în 2015 a obținut cetățenia peruană, consolidându-și astfel legătura cu această țară. În timpul mandatului său, a fost implicat în diverse activități umanitare, inclusiv în timpul inundațiilor din 2022 și al pandemiei de COVID-19, când a asigurat două instalații de producere a oxigenului pentru regiune. (apnews.com)

Experiența sa îndelungată în Peru și aprecierea pentru cultura și gastronomia locală au contribuit la formarea unui lider spiritual cu o înțelegere profundă a diversității culturale și a nevoilor comunităților pe care le-a deservit.


Ștefan Dima

Ștefan Dima are 33 de ani și e omul care cunoaște Iașul ca pe propriul buzunar. Absolvent de Jurnalism la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Ștefan a ales să-și construiască cariera aici, în orașul în care a copilărit și pe care îl iubește. Cu o pasiune pentru poveștile din spatele știrilor și un ochi atent pentru detalii, el aduce zilnic noutăți relevante despre viața culturală, deciziile locale și inițiativele civice din Iași. Este genul de reporter care știe să asculte, să observe și să redea realitatea cu respect și claritate. În timpul liber, îl vei găsi plimbându-se prin Copou sau descoperind cafenele noi prin oraș, mereu cu un carnet de notițe în buzunar.

Știri Generale

Știri Generale
Anunțul lui Arafat despre urgenţele nucleare şi cutremure. În câteva zile urmează ConvEx-3
Arhiepiscopia Iașilor susține educația a 100 de bursieri din familii numeroase prin campania din iunie 2025 a Programului Sfântul Stelian
Avertisment OCDE: Creșterea economică globală afectată serios de taxele impuse de Trump
 Biroul Trouble Flight oferă ajutor rapid și gratuit pasagerilor cu zboruri anulate sau întârziate
 Cât plătesc clienții pentru o sticlă de 0,5 litri?
Cât te va costa utilizarea mașinii de spălat la curent începând cu 1 iulie 2025 - Vara aduce majorări semnificative la energie!
 Ce mesaj tainic i-a transmis Ilie Bolojan lui Nicușor Dan și cum a răscolit toată România!
Ce se întâmplă la Farmacia Cangrena? Hărțuire telefonică și mesaje urgente pentru clienți neavizați!
 Construcția lotului Tg. Frumos – Lețcani, 28,6 km de drum, 33 de poduri și 2 tuneluri
 Copii salvați din apele râului Bahlui după o misiune contracronometru în comuna Erbiceni
CTP Iași reabilitează liniile de tramvai din Copou după craterele care au avariat mașinile șoferilor. Află cum se soluționează problema!