Loc Fruntaș în Europa la Focare de Pesta Porcină în 2024 - Pierderi Semnificative în Efectivele Naționale!

Loc Fruntaș în Europa la Focare de Pesta Porcină în 2024 - Pierderi Semnificative în Efectivele Naționale! Sursa poza si informatii: Economica.net

Deși focarele de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici din Uniunea Europeană au înregistrat o scădere impresionantă de 83% anul trecut, România se menține încă pe primele locuri în Europa în ceea ce privește numărul de noi focare raportate. Potrivit Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), România a continuat să raporteze cele mai multe focare în 2024, fiind a doua cea mai afectată țară din UE.

Pierderi semnificative pentru crescătorii români

Datorită pestei porcine, în 2024, România a pierdut 3,8% din efectivele sale de suine în regiunile afectate din cadrul NUTS 3, echivalentul a 77.062 de animale. De la apariția virusului în 2017, nu mai puțin de 1,7 milioane de porci au fost afectați. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, efectivele de porcine din România erau de 3,2 milioane de capete anul trecut.

Comparație la nivel european

În comparație, doar Italia s-a confruntat cu o situație mai dramatică, pierzând 15,7% din efectivele sale din cauza virusului. În ansamblu, în statele UE care au furnizat date, pierderile la nivelul regiunilor afectate au fost de 0,93%. Lituania a raportat cea mai mică pierdere de 0,01%, iar România și Italia cele mai mari, cu 3,8% și respectiv 15,7%.

Schimbările față de anul precedent

Deși pierderile totale au crescut în câteva state, inclusiv Italia, Letonia și Polonia, unele țări, cum ar fi Grecia, Lituania și chiar România, au înregistrat reduceri în numărul de focare comparativ cu 2023. Aceste cifre nu includ sacrificările preventive sau restricțiile comerciale impuse de pesta porcină.

Statistici despre focarele noi

Anul trecut, România a anunțat 220 din cele 333 de focare din întreaga Uniune Europeană, ceea ce reprezintă aproximativ 66%. Din totalul focarelor raportate, 186 au fost la porcii sălbatici. În anul anterior, România a înregistrat 736 de focare de PPA. Cele mai multe dintre acestea (78%) au apărut în ferme mici, cu mai puțin de 100 de porci. În contrast, Italia și Polonia au văzut o creștere a focarelor în unități mari, având mai mult de 100 de porci.

Sezonalitatea și metodele de supraveghere

O evoluție interesantă este sezonalitatea constantă a PPA, cu 51% dintre focarele raportate între lunile iulie și septembrie. În 2024, țările afectate au preferat supravegherea pasivă în detrimentul celei active pentru identificarea focarelor, 79,4% din focare fiind descoperite grație testării porcilor cu simptome clinice. Supravegherea activă a fost responsabilă pentru doar 6,4% din detectări.

Numărul focarelor de PPA la mistreți

Focarele de PPA la mistreți au cunoscut o scădere de 2,2% în UE, comparativ cu 2023. Polonia a notat cel mai mare număr de focare, urmată de Italia și Germania. În anumite țări, precum Bulgaria și Croația, numărul de focare a crescut, în timp ce în România, Cehia și alte state, acesta a scăzut.

România a confirmat ultimul focar de pestă porcină africană pe 15 mai 2025, implicând 43 de animale. Organizația Mondială a Sănătății Animalelor a raportat 256 de noi focare în România, rezultând în sacrificarea a 100.000 de animale.

Situația continuă să fie o provocare majoră pentru autoritățile române, care trebuie să gestioneze eficient focarele pentru a proteja un sector economic vital, precum și sănătatea animalelor.


Ștefan Dima

Ștefan Dima are 33 de ani și e omul care cunoaște Iașul ca pe propriul buzunar. Absolvent de Jurnalism la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Ștefan a ales să-și construiască cariera aici, în orașul în care a copilărit și pe care îl iubește. Cu o pasiune pentru poveștile din spatele știrilor și un ochi atent pentru detalii, el aduce zilnic noutăți relevante despre viața culturală, deciziile locale și inițiativele civice din Iași. Este genul de reporter care știe să asculte, să observe și să redea realitatea cu respect și claritate. În timpul liber, îl vei găsi plimbându-se prin Copou sau descoperind cafenele noi prin oraș, mereu cu un carnet de notițe în buzunar.

Știri Generale

Știri Generale
Anunț important pentru 8 milioane de viitori pensionari: Pensie medie de două ori mai mare. Evoluție fără precedent în Pilonul II: Plăți doar cu programare și nu integral
ArcelorMittal pleacă din Bosnia-Herțegovina. Compania și-a vândut oțelăria și mina de fier pe care le deținea în această țară
Brigitte Pastramă face dezvăluiri incendiare în scandalul divorțului lui Ilie Năstase! Ce ascunde fostul tenismen dincolo de ușile închise?
Campionatul Mondial al Cluburilor: Bayern Munchen învinge pe Boca Juniors
CapCut impune noi termeni de utilizare. Ce ascunde practic acum aplicația gratuită și cum vor fi afectați românii. “Fața, vocea și clipurile tale, noua monedă de schimb”
Caravana Shakespeare aduce spectacole magice la Iași și Bălțați – Descoperă programul acestor experiențe culturale unice!
Carburanții s-au scumpit din nou, pentru a treia zi la rând. Prețul motorinei a crescut cu peste 30 de bani pe litru în doar o săptămână
Casele din paiantă și lemn domină peisajul sărăciei energetice extreme în România – raport ORSE
ceartă aprigă cu frizerul stârnește hohote de râs printre colegii de la Cejeu
Consiliul Politic al PSD se reunește sâmbătă. Peste 4.500 de membri din toată țara votează
contract semnat pentru organizarea eficientă prin SEAP