Guvernul olandez a căzut după ce partidul lui Geert Wilders a părăsit coaliția

Guvernul olandez a căzut după ce partidul lui Geert Wilders a părăsit coaliția Sursa poza si informatii: Mediafax.ro

Marți dimineață, guvernul olandez a căzut în urma deciziei liderului Partidului Libertății (PVV), Geert Wilders, de a părăsi coaliția guvernamentală. Această acțiune a fost determinată de refuzul celorlalte partide de a accepta propunerile sale privind politica de azil.

Planul radical al lui Geert Wilders

Geert Wilders a prezentat un plan în zece puncte destinat să reducă migrația, care includea măsuri precum:

  • Utilizarea armatei pentru securizarea frontierelor: Consolidarea controlului la granițe prin implicarea forțelor armate.

  • Închiderea centrelor de cazare pentru refugiați: Întreruperea funcționării acestor centre pentru a descuraja sosirea noilor solicitanți de azil.

  • Expulzarea refugiaților sirieni: Retrimiterea acestora în țara de origine, argumentând că Siria nu mai este considerată o țară cu risc ridicat.

Wilders a declarat pe rețelele sociale: "Fără semnătură pentru planurile noastre privind azilul, fără modificări ale acordului principal de coaliție, Partidul Libertății părăsește coaliția", subliniind astfel importanța acestor măsuri pentru continuarea sprijinului partidului său în guvern.

Reacțiile partenerilor de coaliție

Decizia lui Wilders a stârnit reacții rapide și critice din partea celorlalte partide din coaliție:

  • Caroline van der Plas, liderul Mișcării Fermierilor-Cetățeni (BBB), a descris acțiunea ca fiind "iresponsabilă", acuzându-l pe Wilders că "are toate atuurile în mână și totuși trage pur și simplu ștecherul".

  • Nicolien van Vroonhoven, liderul Noului Contract Social (NSC), a considerat decizia "neînțeleasă", exprimându-și dezamăgirea față de modul în care Wilders a gestionat situația.

  • Dilan Yesilgöz, șefa Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), al doilea cel mai mare partid din coaliție, l-a condamnat pe Wilders pentru că a distrus o majoritate solidă de dreapta "de dragul ego-ului său", afirmând: "Face doar ce vrea el".

Implicațiile juridice și politice

Experții juridici au avertizat că multe dintre planurile lui Wilders contravin legislației europene privind drepturile omului și Convenției ONU din 1951. De exemplu, trimiterea tuturor refugiaților sirieni acasă în termen de șase luni ar fi problematică, având în vedere că guvernul olandez nu a declarat Siria o țară sigură.

Retragerea PVV din coaliție a dus la pierderea majorității parlamentare de către guvernul condus de premierul Dick Schoof. Acest lucru face imposibilă continuarea guvernării, iar Schoof a anunțat că își va înainta demisia în cursul zilei.

Posibile alegeri anticipate și incertitudinea politică

Demisia lui Wilders pune capăt unei coaliții fragile, formate în iulie anul trecut. Această situație ar putea conduce la organizarea unor alegeri anticipate în următoarele luni, amplificând incertitudinea politică în cea de-a cincea cea mai mare economie din zona euro.

Pe lângă instabilitatea politică, criza ar putea întârzia și decizii cruciale privind creșterea cheltuielilor pentru apărare, necesare pentru îndeplinirea noilor obiective stabilite de NATO. Țările de Jos vor rămâne astfel cu un guvern interimar în pragul summitului NATO de la Haga, unde liderii vor discuta aceste priorități strategice.

Contextul politic și viitorul PVV

Deși PVV a câștigat cele mai recente alegeri, ultimele sondaje arată o scădere a susținerii pentru partidul lui Wilders de când a ajuns la guvernare. Această tendință ar putea influența rezultatele viitoarelor alegeri și configurația politică a Olandei.

În concluzie, retragerea Partidului Libertății din coaliția guvernamentală a dus la prăbușirea guvernului olandez, generând o criză politică semnificativă. Viitorul politic al țării rămâne incert, iar evoluțiile ulterioare vor depinde de modul în care partidele vor naviga în acest context instabil.

Criza politică în Olanda după retragerea Partidului Libertății din guvern:


Ștefan Dima

Ștefan Dima are 33 de ani și e omul care cunoaște Iașul ca pe propriul buzunar. Absolvent de Jurnalism la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Ștefan a ales să-și construiască cariera aici, în orașul în care a copilărit și pe care îl iubește. Cu o pasiune pentru poveștile din spatele știrilor și un ochi atent pentru detalii, el aduce zilnic noutăți relevante despre viața culturală, deciziile locale și inițiativele civice din Iași. Este genul de reporter care știe să asculte, să observe și să redea realitatea cu respect și claritate. În timpul liber, îl vei găsi plimbându-se prin Copou sau descoperind cafenele noi prin oraș, mereu cu un carnet de notițe în buzunar.

Știri Generale

Știri Generale
amenzi drastice dacă nu respectați noile reglementări! Ce obligații aveți ca stăpâni responsabili?
Bomba nucleară a Iranului: Israelul acuză dar CIA spune că nu există
Cel puțin 14 morți și zeci de răniți la Kiev în urma atacurilor rusești
Cine este Larry Ellison, a doua cea mai bogată persoană din lume. I-a depășit pe Zuckerberg și Bezos
CNAS a reuşit să-i lase neasiguraţi la sănătate până în 2026 pe mulţi dintre cei care au doar venituri extrasalariale, prin Ordinul prin care a încercat să le rezolve problema
Compania de optică Lensa a atras doi noi investitori în acționariatul său, OH Holding Limited și ATM Ventures
Consilieră influentă și lobby la primarul Mișu pentru recepția blocului. Ce sumă s-a vehiculat ca șpagă în scandal?
Consilierul rus pentru securitate Shoigu ajunge în Coreea de Nord pentru o întâlnire cu Kim Jong Un
Dacia, program ambițios de lansări în următorii ani: Sandero facelift, Spring 2, C-Neo
Donald Trump neagă că a părăsit summitul G7 pentru un armistițiu: „Este mult mai important de atât”
două vehicule implicate, victimă evaluată de urgență la locul incidentului