De ce au devenit fructele produsele care au contribuit major la creșterea inflației din iulie
Sursa poza si informatii: Economica.net
În România, fructele au devenit un factor important în creșterea inflației, contribuind semnificativ la scumpirile generale. În ciuda faptului că țara noastră produce doar 64% din necesarul de fructe pentru consum intern, au fost necesare cheltuieli semnificative pentru a acoperi deficitul prin importuri. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, România a cheltuit peste jumătate de miliard de euro pe fructe în primele cinci luni ale anului.
Creșterea importurilor de fructe
În ciuda unui volum mai mic cu 1,3% față de aceeași perioadă a anului precedent, în valoare, importurile de fructe au crescut cu 12,8%, ajungând la un total de 411.000 de tone și 522,5 milioane de euro. În contrast, exporturile de fructe au ajuns la 11.653 de tone, cu o valoare totală de 29 de milioane de euro, reflectând un avans de 20% în volum și o creștere impresionantă de 57,2% în valoare.
Fructele comestibile au urcat pe locul doi în clasamentul importurilor de produse agroalimentare în ceea ce privește valoarea, fiind depășite doar de carne, care a dominat această categorie de ani de zile. În anul precedent, fructele ocupau poziția a treia, după legume.
Scumpiri pe piața europeană
Prețurile la fructe au crescut semnificativ în toată Europa, inclusiv în țări precum Germania, Grecia și Olanda, de unde România importă în cantități mari. De exemplu, conform Comisiei Europene, în iunie 2025, prețul mediu pentru o sută de kilograme de mere era de 107 euro, cu 7,9% mai mult față de luna mai și cu 12% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. În plus, prețul era cu 25,6% mai mare față de media ultimilor cinci ani. O situație similară se observă și la portocale, care au fost cu 4% mai scumpe în iunie comparativ cu mai și cu 27% peste prețul înregistrat în perioada similară a anului trecut.
Impactul asupra inflației
În iulie 2025, scumpirile la alimente au atins 7,67% față de aceeași lună din 2024, iar comparativ cu iunie 2025, creșterea a fost de 0,39%. Fructele proaspete au înregistrat cele mai mari creșteri de preț, cu 39,74% mai mult comparativ cu iulie 2024 și cu 0,87% mai mult față de iunie 2025.
Scăderea producției interne a contribuit la aceste creșteri de preț. În 2024, producția totală de fructe a scăzut cu 7,3% față de 2023, în timp ce suprafața livezilor pe rod s-a diminuat cu 1,3%. Astfel, România a produs doar 1,3 milioane de tone de fructe în 2024, dintre care 707.400 de tone de struguri, 612.700 de tone de prune și 494.800 de tone de mere.
Balanța comercială și concluzii
În primele cinci luni ale anului, România a importat 4,2 milioane de tone de produse agroalimentare, însumând 5,8 miliarde de euro, și a exportat produse în valoare de 4,2 miliarde de euro. Acest dezechilibru a generat un deficit comercial de 1,6 miliarde de euro. În topul importurilor, carnea și produsele din carne conduc, urmate de fructe, legume, lapte și diverse preparate alimentare.
În concluzie, creșterea prețurilor la fructe pe fondul scăderii producției interne și a dependenței de importuri au consolidat sectorul fructelor ca un pilon semnificativ în evoluția inflației. Este esențială abordarea problemelor de producție internă pentru a reduce dependința de importuri și a diminua impactul asupra pieței locale.