Cum va gestiona BNR turbulențele cauzate de creșterea euro? Trei măsuri monetare așteptate pentru săptămâna viitoare
Sursa poza: Economica.net
Creșterea Euro: Deciziile BNR pentru a Calma Piața și Așteptările din Următoarea Săptămână
În ultima perioadă, euro s-a menținut la un nivel ridicat, iar investitorii străini și multinaționalele din România au continuat să vândă titluri de stat, saldo-ul acestor tranzacții situându-se în jur de trei miliarde de euro. Deși primele zile au fost intense pentru moneda națională, situația începe să se stabilizeze, în ciuda persistenței fluxurilor de capital. Această relativă normalizare a determinat o reducere a intervențiilor Băncii Naționale a României (BNR) pe piața valutară, ușurând eforturile de protejare a leului.
Previziuni pentru Leu și Scenarii Politice
Surse din domeniul financiar și dealerii bancari prognozează o stabilizare a leului în următoarele două-trei zile. Totuși, o posibilă victorie electorală a lui George Simion și numirea lui Călin Georgescu ca prim-ministru ar putea aduce din nou turbulențe.
BNR, în acest moment, are un suport valutar solid pentru a face față presiunilor pe leu. Chiar și în condițiile în care ROBOR s-ar apropia de 7,5%, corespunzător dobânzii Lombard, BNR este pregătită să intervină pentru a stabiliza cursul valutar.
Politica Monetară și Posibilele Măsuri Ale BNR
Consiliul de Administrație al BNR urmează să se reunească pe 16 mai pentru a discuta politica monetară și pentru a aproba raportul asupra inflației. Deși este luată în considerare o creștere a dobânzii de politică monetară cu 0,25% sau chiar 0,50%, probabilitatea unei astfel de măsuri este redusă. În schimb, BNR ar putea utiliza alte instrumente monetare pentru stabilizarea pieței. Unul dintre acestea ar putea fi ajustarea diferenței dintre dobânda pasivă și cea activă la depozitele și eventual creditele băncilor la BNR, având ca efect moderarea creșterii dobânzilor și implicit stabilizarea cursului valutar.
O altă opțiune pentru BNR ar putea fi efectuarea de emisiuni REPO, prin care banca centrală atrage lichidități de la instituțiile bancare și investitorii privați. Această acțiune ar putea restrânge și mai mult surplusul de bani din piață.
Robusteză Rezervelor Valutare
În ultimele zile, a apărut întrebarea dacă BNR dispune de suficiente rezerve valutare pentru a susține intervențiile în piață. Conform informațiilor disponibile, rezervele sunt suficiente, iar BNR are și posibilitatea de a accesa o linie de credit de la Banca Centrală Europeană (BCE). La finalul lunii aprilie 2025, rezervele valutare ale BNR se ridicau la peste 62 de miliarde de euro, din care aproximativ trei miliarde au fost deja utilizate.
BCE a reînnoit acordul privind o linie de lichiditate repo către BNR, permițând împrumuturi de până la 4,5 miliarde de euro, disponibile până la 31 ianuarie 2027. În prezent, sursele avizate menționează că nu este necesar să acceseze acest credit suplimentar.
Așadar, viitoarele decizii ale BNR sunt așteptate cu interes, având potențialul de a influența sentimentul pieței și stabilitatea monedei naționale. Pe măsură ce situația evoluează, piața va observa cu atenție orice măsuri adoptate pentru a menține stabilitatea economică.