Avertismentul OMM asupra Pragului de +1,5°C și Impactul Global Devastator
Sursa poza si informatii: Mediafax.ro
Anul 2024 a fost cel mai fierbinte înregistrat din 1850, marcând prima depășire a pragului de 1,5°C al încălzirii globale. Temperatura medie globală a fost cu 1,55°C mai mare decât în era preindustrială.
Conform unui raport recent al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), există 80% șanse ca cel puțin unul dintre următorii cinci ani să depășească recordul din 2024 și 86% șanse ca cel puțin unul dintre acești ani să fie cu peste 1,5°C mai cald decât media din perioada 1850-1900.
În termeni mai generali, se estimează că media anuală globală pentru fiecare an între 2025 și 2029 va fi cu 1,2°C până la 1,9°C mai ridicată decât temperaturile preindustriale. De asemenea, există o probabilitate de 70% ca perioada 2025-2029 să depășească, în ansamblu, pragul de +1,5°C de încălzire stabilit de Acordul de la Paris din 2015. În estimările publicate anul trecut, acest risc era de „doar” 47% pentru perioada 2024-2028.
OMM subliniază că „fiecare fracțiune suplimentară de grad de încălzire duce la valuri de căldură mai dăunătoare, precipitații extreme, secete intense, topirea calotei glaciare, a gheții marine și a ghețarilor, încălzirea oceanelor și creșterea nivelului mării”.
Ko Barrett, secretar general adjunct al OMM, avertizează că acest raport „nu arată niciun semn de răgaz în următorii ani, ceea ce înseamnă că impactul negativ asupra economiilor noastre, asupra vieții noastre de zi cu zi, asupra ecosistemelor noastre și asupra planetei noastre nu va face decât să crească”.
Aceste previziuni subliniază necesitatea unor acțiuni urgente și coordonate la nivel global pentru a combate schimbările climatice și pentru a limita efectele devastatoare ale încălzirii globale asupra mediului și societății.