AmCham România: Nu trebuie să ne limităm la măsuri imediate, ci dimpotrivă, trebuie demarate reforme care să conducă la o situaţie sustenabilă
Sursa poza si informatii: Economica.net
Camera Americană de Comerț din România (AmCham) accentuează nevoia imperativă de a merge dincolo de măsurile corective imediate și de a implementa reforme economice care vor asigura o dezvoltare durabilă pe termen lung. În contextul actual, presiunea pentru măsuri economice rapide este evidentă, dar AmCham încurajează un angajament pentru o agendă de dezvoltare sustenabilă, bazată pe menținerea și posibilitatea de a îmbunătăți ratingul de țară.
Economie Întărită Prin Parteneriatul România-SUA
Datele analizate de AmCham evidențiază faptul că relațiile economice dintre România și SUA s-au consolidat, crescând considerabil datorită parteneriatului strategic în domeniul securității și apărării, dar și prin comerțul bilateral și investițiile de capital. Sectoarele principale care atrag aceste investiții sunt tehnologia informației, energia, industria auto și producția.
Vlad Boeriu, președintele AmCham România, subliniază beneficiile amplificării relațiilor economice cu SUA, care includ crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea competențelor forței de muncă și integrarea întreprinderilor mici și mijlocii în lanțurile valorice globale. În prezent, SUA este al patrulea cel mai mare investitor în România, cu un total al investițiilor de 8,9 miliarde de dolari.
O Economie Sănătoasă Prin Reforme Structurale
Boeriu insistă pe introducerea unor măsuri fiscale echitabile și eficiente, printre care extinderea cotei unice de impozitare și eliminarea taxelor disproporționate care afectează exporturile României. În plus, pentru a atrage investiții, România trebuie să se asigure că propune un mediu de afaceri previzibil și stabil.
De asemenea, vice-președintele AmCham România, Cerasela Baiculescu, subliniază necesitatea unor reforme structurale care să remedieze dezechilibrele economice existente. Aceasta include digitalizarea administrației fiscale pentru combaterea evaziunii și reformarea sistemului de educație pentru a echipa forța de muncă cu competențe adaptate economiei moderne.
Comerțul României cu SUA, Un Motor Economic
Structura schimburilor comerciale dintre România și SUA demonstrează un potențial semnificativ de creștere, cu exporturi românești de 2,2 miliarde de dolari către SUA și importuri de 1,3 miliarde de dolari. Din perspectiva serviciilor, exporturile către SUA s-au majorat semnificativ, atingând 3,4 miliarde de dolari. Aceste dinamici indică o piață promițătoare pentru sectoare precum IT și servicii profesionale.
Gabriela Popescu, alt vice-președinte al AmCham, accentuează importanța oferirii unui mediu investițional sigur și stabil, conform standardelor impuse de aderarea la OCDE. România trebuie să adopte o politică comercială coerentă, care să fie coordonată cu statele membre ale Uniunii Europene.
Concluzii
De peste trei decenii, AmCham reunește la București peste 600 de companii americane, internaționale și românești, cu investiții cumulate de peste 30 de miliarde de dolari, generând mai mult de 250.000 de locuri de muncă. Este esențial ca România să persevereze în eforturile sale de a moderniza și de a crește competitivitatea la nivel global, consolidând astfel viitorul său economic într-o lume tot mai competitivă.