A apărut Ghidul pentru drepturile şi comercializarea proprietăţii intelectuale

A apărut Ghidul pentru drepturile şi comercializarea proprietăţii intelectuale Sursa poza si informatii: Economica.net

Recent, Autoritatea Națională pentru Cercetare a introdus un ghid esențial destinat să sprijine institutele naționale de cercetare-dezvoltare și universitățile din România în crearea regulamentelor interne legate de proprietatea intelectuală. Acest document este menit să eficientizeze procesul de valorificare a rezultatelor cercetării prin asigurarea clarității și transparenței procedurilor, informează Agerpres.

Documentul poate fi descărcat de pe site-ul oficial al autorității, oferind un cadru coerent și actualizat conform legislației care va intra în vigoare în iulie 2025. Pentru prima dată, instituțiile academice din România au la dispoziție un material de referință național care le facilitează elaborarea de politici clare privind proprietatea intelectuală. Această inițiativă promite să îmbunătățească colaborarea dintre cercetare și mediul de afaceri, așa cum a subliniat președintele Autorității Naționale pentru Cercetare, Andrei Alexandru, la lansare. „Este un pas concret pentru a aduce cercetarea mai aproape de economie”, a afirmat el.

Ghidul detaliază întregul proces al gestionării rezultatelor de cercetare, de la protejarea și înregistrarea invențiilor până la etapele de valorificare și remunerarea echitabilă a inventatorilor. Un element inedit al ghidului este harta interactivă care facilitează accesul la informațiile esențiale într-un mod intuitiv și dinamic. Aceasta permite utilizatorilor să se familiarizeze rapid cu pașii și etapele necesare în gestionarea și valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală. De asemenea, sunt incluse modele de formulare și contracte adaptate, detaliază sursa citată.

Realizat cu sprijinul Băncii Mondiale, în contextul Acordului de Servicii de Asistență Tehnică Rambursabile pentru „Modernizarea cercetării în România: îmbunătățirea calității și relevanței sectorului de cercetare”, ghidul reprezintă un instrument de neînlocuit în spațiul academic românesc. Este un prim pas relevant și necesar pentru standardizarea transparenței și eficienței în tranzacțiile legate de proprietatea intelectuală, a afirmat Andrei Alexandru.

Prin această inițiativă, România încearcă să alinieze cercetarea locală la practicile internaționale avansate, oferind totodată un exemplu de bună practică. Cu ajutorul acestui ghid, institutele și universitățile pot traversa cu succes complexitatea problemelor de proprietate intelectuală și pot duce la maximizarea impactului descoperirilor lor științifice.

Acesta este un pas semnificativ pentru cercetarea românească, o încercare curajoasă de a întări legăturile dintre comunitatea academică și piața economică, urmărind să stimuleze inovarea și competitivitatea la nivel național și internațional. Ghidul promite să devină un standard comun în toate instituțiile de profil, marcând un început optimist pentru viitorul cercetării în România.


Ștefan Dima

Ștefan Dima are 33 de ani și e omul care cunoaște Iașul ca pe propriul buzunar. Absolvent de Jurnalism la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Ștefan a ales să-și construiască cariera aici, în orașul în care a copilărit și pe care îl iubește. Cu o pasiune pentru poveștile din spatele știrilor și un ochi atent pentru detalii, el aduce zilnic noutăți relevante despre viața culturală, deciziile locale și inițiativele civice din Iași. Este genul de reporter care știe să asculte, să observe și să redea realitatea cu respect și claritate. În timpul liber, îl vei găsi plimbându-se prin Copou sau descoperind cafenele noi prin oraș, mereu cu un carnet de notițe în buzunar.

Știri Generale

Știri Generale
Alertă în Grecia. Anunțul autorităţilor
Alternativa la măsurile de austeritate explicate de un expert. Kristine Bago: „Taxarea inversă, propusă de Nicușor Dan, ar fi fost măsura de bun simț”
Angajații nemulțumiți de tăierile de sporuri vs. poziția directorului Haha, care avertizează asupra consecințelor participării.
Anul școlar, în pericol de a fi compromis
Anunț pentru 8,3 milioane de viitori pensionari. Metoda legală prin care scapă de impozitul pe pensia privată obligatorie sau facultativă
Atacuri aeriene ale Israelului asupra pozițiilor Houthi din Yemen
Avarie Majoră La O Conductă Afectează Alimentarea Cu Apă În Comuna Tătăruși
BNS: Subvenţia de la buget acordată partidelor politice, acordată numai în anii în care România se încadrează în ţintele de deficit
Călătorii interne cu un singur salariu!
câștiguri de peste 50.000 de euro fără licitație!
Cioban atacat de urs într-o comună din Argeș. A fost transportat la spital